Infekcje układu oddechowego, przeziębienia, spadek nastroju- wszystko to wcale nie musi być naszą codziennością w sezonie jesienno- zimowym. Nawracające choroby utrudniają normalne funkcjonowanie. O odporność można zatroszczyć się na szereg różnych sposobów, a najlepiej zacząć od zrównoważonej, bogatej i odżywczej diety. Trzeba zacząć troskę o swój organizm od środka skupiając się na tym, co jemy. Silny, dobrze odżywiony organizm, który nie cierpi na żadne niedobory znacznie lepiej będzie sobie radził z wirusami i bakteriami. Dieta a odporność- ta ważna zależność powinna zostać przez nas wzięta pod uwagę w pierwszej kolejności, zanim sięgniemy po cudowne preparaty z apteki i tak często reklamowane suplementy diety. Dobrze jest też udać się do laboratorium diagnostycznego na badania kontrolne takie jak morfologia czy oznaczenie poziomu podstawowych pierwiastków.
Jak jeść zdrowo? Czego na pewno powinniśmy unikać?
Nie każdy z nas jest świadomy tego, czym tak naprawdę jest zdrowa dieta i jakie produkty na pewno warto z niej wycofać. W pierwszej kolejności warto ograniczyć alkohol, żywność wysoko przetworzoną oraz dania kuchni fast food. Bardzo ważne, aby ograniczyć spożycie cukrów prostych oraz tłuszczów nasyconych, które nie tylko przyczyniają się do wzrostu masy ciała, ale też obciążają nasz organizm i powodują wiele poważnych chorób, które określane są mianem „cywilizacyjnych”. Dobrym nawykiem jest spożywanie przynajmniej kilku porcji warzyw dziennie, można również włączyć do diety owoce oraz chude mięso. Oczywiście- nie można odmawiać sobie wszystkiego. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego- nie ma sensu silić się na zbyt wielkie restrykcje, gdyż w zdrowej diecie jest miejsce na wszystko, tylko w odpowiednich proporcjach.
Odpowiednia dieta będzie kluczem do odporności, ale i do dobrego samopoczucia, lepszego zdrowia, a także odpowiedniej masy ciała. W opracowaniu sensownego, smacznego i zbilansowanego sposobu żywienia może nam pomóc dobry dietetyk. Takiego specjalistę znajdziemy w sieci gabinetów dietetycznych projektzdrowie.info. Warto udać się na pierwszą konsultację chociażby po to, aby sprawdzić, czy taki sposób zdrowego żywienia będzie nam odpowiadał.
Dieta a odporność- co jeszcze pomoże nam w walce z patogenami?
Przede wszystkim- warto zwrócić uwagę na różnego rodzaju warzywa, które są bogatym źródłem antyoksydantów, a także tak ważnych dla naszej odporności witamin jak witamina C. Dodatkowo, ważnym wsparciem odporności jest witamina D. A ponieważ w sezonie jesienno-zimowym, ze względu na mniejszą ilość słońca, nasz organizm może mieć problem z jej wytworzeniem, a dodatkowo dość trudno jest mu ją dostarczyć z pożywieniem. W przypadku witaminy D zalecana jest jej suplementacja na właściwym poziomie. Można wykonać sobie badanie określające jej bieżącą ilość w organizmie tak, aby poprzez suplementację jej nie przedawkować.
Warto także zwrócić uwagę na naturalne antybiotyki, do których należy na przykład czosnek. Dobrą praktyką dla lepszego zdrowia będzie picie wody z cytryną, która ma też pozytywny wpływ na nasz układ trawienny.